Winnica Chodorowa / EST 2010
Winnica Chodorowa
N 49° 39’ 41.1604” / E 20° 54’ 59.5312”

Proces

Jak robimy nasze wino?


Winogrona

Uprawa

Winorośle uprawiamy własnoręcznie, zgodnie ze sztuką winiarstwa. Formujemy krzewy tak, aby grona rosły swobodnie. Aby osiągnąć najwyższa jakość wina przycinamy latorośle i ograniczamy liczbę gron, dzięki czemu owoce koncentrują w sobie więcej cukru.


Butelki

Zbiór

Gdy grona zaczynają dojrzewać badamy poziom cukru i wybarwienie pestek. Gdy mamy pewność, że grona osiągnęły swoją maksymalną dojrzałość zbieramy je ręcznie do specjalnych skrzynek. Stamtąd od razu trafiają do przerobu.


Beczka

Przetwarzanie

Grona, które trafią do winiarni są schładzane, aby opóźnić początek fermentacji. Następnie trafiają do młynka, gdzie następuje odszypułkowanie i są rozdrabniane. W zależności od rodzaju wina, uzyskany moszcz poddawany jest odpowiedniej maceracji i tłoczeniu w prasie.


Kieliszek

Fermentacja

To jeden z najważniejszych elementów produkcji, który decyduje się o tym, jakie wino powstanie. Odpowiednio dobrane drożdże zapoczątkowują proces fermentacji. Fermentacja naszych win czerwonych odbywa się w kadziach a białych w zbiornikach ze stali nierdzewnej, które chronią je przed utlenieniem.


Wino

Dojrzewanie

Po zakończonym procesie fermentacji wino zostaje przelane do specjalnych zbiorników, w których zaczyna dojrzewać. Podczas dojrzewania wina są kilkakrotnie zlewane.


Trybuszon

Leżakowanie

Wina leżakują w niskiej temperaturze w butelkach, beczkach lub zbiornikach. Starannie dbamy o stabilność temperatury leżakowania w okolicach 10-12°C oraz wilgotność pomieszczenia. W zależności od gatunku powstałego wina, mogą one leżakować nawet wiele lat.