WINNICA CHODOROWA / EST. 2012
_________________________________
N 49°39' 41.1604 / E 20°54' 59.5312
__________________________________
KARTA WIN
WINO CZERWONE WYTRAWNE
Regent
czerwone wytrawne
Grona szczepu Regent, pochodzącego z Niemiec, zbierane są w pierwszej połowie października, kiedy to osiągają swoją dojrzałość i wyjątkową granatową barwę. Regent jest winem najwyższej jakości, o pełnej czerwonej barwie, wyróżniającym się aromatem leśnych owoców – borówki i jeżyny, a także dojrzałej wiśni.
Sposób podawania: Wino doskonale pasuje do dziczyzny, ciemnych mięs, mięs grillowanych, pieczeni oraz pikantnych serów.
Temperatura 15-18⁰C
Rondo
czerwone wytrawne
Grona szczepu Rondo pochodzącego z Niemiec zbierane są w pierwszej połowie października, kiedy to usiągają swoją dojrzałość i wyjątkową granatową barwę. Rondo jest winem najwyższej jakości, o rubinowej barwie, wyróżniającym się aromatem leśnych owoców – borówki i jeżyny, a także czereśni.
Sposób podawania: Wino doskonale pasuje do dziczyzny, ciemnych mięs, mięs grillowanych, pieczeni oraz pikantnych serów.
Temperatura 15-18⁰C
WINO RÓŻOWE PÓŁWYTRAWNE
Chodorowa Rondo Rosé
różowe półwytrawne
Wino powstało w Winnicy Chodorowa mieszczącej się na Pogórzu Rożnowskim na Ziemi Sądeckiej. Rondo Rosé to rześkie wino o delikatnej różowej barwie, aromatach porzeczki, brzoskwini i wiosennych kwiatów.
Sposób podawania: Wino doskonale nadaje się na aperitif.
Temperatura 6-9 ⁰C
WINO BIAŁE WYTRAWNE
Hibernal
białe wytrawne
Wyjątkowo aromatyczna odmiana Hibernal o korzennym smaku hodowana jest tylko w najcieplejszych regionach kraju. Grona o jasnozielonej barwie zbierane są w pierwszych tygodniach października, dzięki czemu wino otrzymuje wyjątkową słodkość. Hibernal to wino o wyjątkowym kwiatowym i owocowym aromacie, w którym odnaleźć można zielone jabłko, cytrynę I limonkę.
Sposób podawania: Wino doskonałe do tłustych serów, ryb, owoców morza i białego mięsa.
Temperatura 10 – 12ºC.
Seyval Blanc
białe wytrawne
Szczep pochodzący z Francji daje delikatne w smaku wino najwyższej jakości. Grona o żółto-zielonej barwie zbierane są pod koniec września. Wino o bogatym cytrusowym aromacie z dominacją grejpfrutu i limonki oraz domieszką jabłka, gruszki, moreli oraz kiwi.
Sposób podawania: Wino doskonałe do białymi mięs, serów oraz owoców morza.
Johanniter
białe wytrawne
Szczep Johanniter pochodzący z Niemiec zbierany jest na początku października, kiedy to osiąga swoją dojrzałość. Johanniter to wino najwyższej jakości, o słomkowej barwie, wyróżniające się aromatem owoców cytrusowych i jabłka. Posiada delikatne gorzkie zakończenie.
Sposób podawania: Wino doskonale pasuje do białych mięs i serów.
Temperatura 10-12⁰C
WINO BIAŁE PÓŁWYTRAWNE
Solaris
białe półwytrawne
Starannie wyselekcjonowane grona najwyższej jakości zbierane są na początku września, kiedy to osiągają swoją dojrzałość i wyjątkową słodycz. Wino powstałe ze szczepu Solaris charakteryzuje się kwiatowym aromatem z domieszką słodyczy miodu, brzoskwini i moreli.
Sposób podawania: Wino doskonale pasuje do serów i białych mięs.
Temperatura 10 – 14ºC
Muscari
wino białe półwytrawne
Wino powstało z kupażu najlepszych jakościowo szczepów winnicy, z dominującym udziałem szczepu Muscat, wyróżniającego się wyjątkową świeżością aromatów owocowych i kwiatowych z muszkatową nutą.
Sposób podawania: Wino doskonałe jako aperitif oraz towarzystwo deserów.
Temperatura 10-12 ⁰C
WINO MUSUJĄCE (METODA TRADYCYJNA)
Chodorowa
wino białe musujące, Extra Dry
Wino jest unikalną kompozycją szczepów dojrzewających w Winnicy Chodorowa mieszczącej się na Pogórzu Rożnowskim na Ziemi Sądeckiej. Wtórna fermentacja przeprowadzona w butelce nasyciła je naturalnym dwutlenkiem węgla a co najmniej dziewięciomiesięczny okres dojrzewania nad osadem zharmonizował aromaty dojrzałych owoców.
Sposób podania: Wino doskonale nadaje się jako aperitif.
Temperatura 6-9 ⁰C
Chodorowa Rosé
wino różowe musujące, Extra Dry
Wino jest unikalną kompozycją szczepów dojrzewających w Winnicy Chodorowa mieszczącej się na Pogórzu Rożnowskim na Ziemi Sądeckiej. Wtórna fermentacja przeprowadzona w butelce nasyciła je naturalnym dwutlenkiem węgla a co najmniej dziewięciomiesięczny okres dojrzewania nad osadem zharmonizował aromaty dojrzałych owoców.
Sposób podawania: Wino doskonale nadaje się jako aperitif.
Temperatura 6-9 ⁰C
CYDR
Chodorowa
cydr wytrawny
Cydr wytrawny powstał w 100% ze świeżego soku jabłkowego. Dojrzewał w kadzi co najmniej 9 miesięcy.
Dzięki starannie wyselekcjonowanym jabłkom dojrzewającym w pełnym słońcu sadzie Winnicy Chodorowa, cydr ma wyjątkowy smak i aromat.
Delikatne, naturalnie powstałe w butelce bąbelki i jasnożółta barwa cydru pozwala w pełni zasmakować polskiego lata i aromatów owoców starych, prawie 80-cio letnich jabłoni.
WINO MUSUJĄCE JABŁKOWE
Certyfikat Doceń Polskie 2022 rok. Jesteśmy jedynymi producentami takiego napoju w Polsce
Chodorowa Stary Sad Jabłkowe
wino białe półwytrawne
Wino jabłkowe powstało w 100% ze świeżego soku jabłkowego. Dzięki starannie wyselekcjonowanym jabłkom dojrzewającym w pełnym słońcu sadzie Winnicy Chodorowa, wino ma wyjątkowy smak i aromat.
Delikatne schłodzone pozwala w pełni zasmakować polskiego lata i aromatów owoców starych, prawie 80-cio letnich jabłoni.
dodatki
Pudełko na wino spokojne
Ozdobne pudełko w kolorze beżowym z bordowym grawerem Mieści butelkę wina spokojnego. Sianko w zestawie.
Pudełko na wino musujące lub cydr
Minimalistyczne pudełko z szarego kartonu.
Mieści butelkę wina musującego lub cydru.