WINNICA CHODOROWA / EST. 2012
_________________________________
Sprzedaż wina
Wina oraz cydr z naszej winnicy kupić można indywidualnie, a także w ofercie hurtowej.
Asortyment zmienia się corocznie, gdyż udostępniamy klientom jedynie wina najwyższej jakości. Dzięki pasji do wina i dbaniu o każdy szczegół podczas jego produkcji, naszym klientom gwarantujemy, że w każdej butelce odnajdą wino najwyższej jakości.
Uprawa
Winorośle uprawiamy własnoręcznie, zgodnie ze sztuką winiarstwa. Formujemy krzewy tak, aby grona rosły swobodnie. Aby osiągnąć najwyższa jakość wina przycinamy latorośle i ograniczamy liczbę gron, dzięki czemu owoce koncentrują w sobie więcej cukru.
Zbiór
Gdy grona zaczynają dojrzewać badamy poziom cukru i wybarwienie pestek. Gdy mamy pewność, że grona osiągnęły swoją maksymalną dojrzałość zbieramy je ręcznie do specjalnych skrzynek. Stamtąd od razu trafiają do przerobu.
Przetwarzanie
Grona, które trafią do winiarni są schładzane, aby opóźnić początek fermentacji. Następnie trafiają do młynka, gdzie następuje odszypułkowanie i są rozdrabniane. W zależności od rodzaju wina, uzyskany moszcz poddawany jest odpowiedniej maceracji i tłoczeniu w prasie.
Fermentacja
To jeden z najważniejszych elementów produkcji, który decyduje się o tym, jakie wino powstanie. Odpowiednio dobrane drożdże zapoczątkowują proces fermentacji. Fermentacja naszych win czerwonych odbywa się w kadziach a białych w zbiornikach ze stali nierdzewnej, które chronią je przed utlenieniem.
Dojrzewanie
Po zakończonym procesie fermentacji wino zostaje przelane do specjalnych zbiorników, w których zaczyna dojrzewać. Podczas dojrzewania wina są kilkakrotnie zlewane.
Leżakowanie
Wina leżakują w niskiej temperaturze w butelkach, beczkach lub zbiornikach. Starannie dbamy o stabilność temperatury leżakowania w okolicach 10-12ºC oraz wilgotność pomieszczenia. W zależności od gatunku powstałego wina, mogą one leżakować nawet wiele lat.
Aby zapoznać się z aktualną ofertą bardzo prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy.